woensdag 9 maart 2016

De kunst van het crashen

De kunst van het crashen

Titel: De kunst van het crashen
Auteur: Peter Verhelst
Jaar van uitgave: 2015
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina's: 267

Auteur

Peter Verhelst, of Peter Roger Arthur Marcel Verhelst, is geboren op 28 januari 1962 in Brugge. Hij is een Vlaamse dichter, romancier en theatermaker. Hij volgde de lerarenopleiding voor Nederlands, Engels en geschiedenis. Hij gaf daarna ook les in Brugge. Peter Verhelst is een postmodernistische schrijver, maar dan vooral esthetisch. Er is geen duidelijke verhaallijn. Verhelst was bijna in een ongeluk omgekomen en kreeg van de dokters te horen dat het vrijwel onmogelijk was dat hij nu nog in leven was. Dit was tevens de aanleiding voor het schrijven van het boek 'De kunst van het crashen'.

Bron:Peter Verhelst - Wikipedia
De kunst van het crashen – Peter Verhelst


Samenvatting

De kunst van het crashen heeft een autobiografisch element. Peter Verhelst heeft zelf namelijk een ongeluk gehad, die hij bijna niet had overleefd. Het verhaal zelf begint een beetje vaag. Een jongen, genaamd Raoul, studeert kunst aan de Koninklijke Academie. Peter Verhelst gebruikt een aantal links naar een Ierse schilder, wat het verhaal toch nog mooier maakt. Je krijgt, als je dit weet, een beeld van wat hij nou eigenlijk bedoeld (Recensie: Peter Verhelst – De kunst van het crashen - Tzum literair weblog). Dan raakt Raoul betrokken in een een of andere onderwereld. Het heeft te maken met een dierentuin. Het lijkt alsof Raoul in deze dierentuin begint te leven. De dierentuin lijkt overigens steeds meer een jungle te worden. Dan opeens stort het vliegtuig waar Raoul inzit, misschien wel onderweg naar deze werkelijke jungle, neer. Hij komt aan op het eiland Sandy. Dit is een soort fantasie eiland; vermiste mensen gaan daarheen, uitgestorven diersoorten zijn daar te vinden etc. Het eiland lijkt wel een soort grens van leven en dood. De plek waar Peter Verhelst was in de 3 seconden waarin hij bijna overleed. 


Recensies


Mening

Eerst dacht ik dat het echt een verhaal was over Raoul, die net aan een vliegtuigramp overleeft, terwijl dat het helemaal niet is. Hier kwam ik overigens pas achter toen ik informatie ging opzoeken over de schrijver. Toen bedacht ik dat het verhaal van Raoul misschien wel iets te maken kon hebben met het ongeluk van Peter Verhelst. Ik had wat extra informatie opgezocht en toen begreep ik het boek ook wat beter. Ik vind het een mooi boek, het gaat echt over het moment tussen leven en dood. Ook is het interessant; niemand weet wat er gebeurt als je doodgaat. Dit boek geeft een mogelijke optie, je belandt op een eiland met vermiste mensen en uitgestorven diersoorten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten