vrijdag 4 maart 2016

Max Havelaar, of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy

Max Havelaar, of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy

Titel: Max Havelaar, of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy
Auteur: Multatuli (Eduard Douwes Dekker)
Jaar van uitgave: 1860 (eerste druk)
Uitgever: J. de Ruyter
Aantal pagina's: 352

Auteur

Eduard Douwes Dekker (pseudoniem Multatuli) is een zeer bekende Nederlandse schrijver. Zijn pseudoniem staat voor het 'ik heb veel (leed) gedragen'. Hij komt uit Amsterdam en ging naar de Latijnse school aan het Singel. Hij haalde zijn diploma niet en reisde samen met zijn vader naar Nederlands-Indië. Daar werkte hij voor het Nederlands Bestuur, als bestuursambtenaar. Hierna werd hij tot secretaris van de residentie Manado op Celebes benoemd. Later werd hij zelfs assistent-resident van Ambon en nog weer later Lebak. Uiteindelijk kon hij de afpersing van de inheemse bevolking niet meer aan en vertrok hij definitief terug naar Europa. Na een aantal jaar keerde ook de rest van zijn familie terug en in datzelfde jaar (1859) schreef Eduard Douwes Dekker zelfs een boek over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië; Max Havelaar, of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy. 

Bron:

Samenvatting

Batavus Droogstoppel wil een boek schrijven over koffie, hij is tenslotte een koffiehandelaar. Sjaalman, een oude klasgenoot van Batavus, geeft hem een pak documenten. Deze zou hij kunnen gebruiken voor het schrijven van zijn boek. Batavus schakelt Stern in, hij zal het echte boek gaan schrijven mbv de documenten van Sjaalman. Dan begint het verhaal van Max Havelaar. Hij is benoemd tot assistent-resident in Lebak. Dan wordt het verhaal over Max Havelaar onderbroken; Droogstoppel is bang dat niemand het boek zal gaan lezen als het alleen maar over Max Havelaar. Dan gaat het al gauw weer verder over Lebak. Max Havelaar komt op voor de inheemse bevolking, omdat het volk klaagt. Ook wordt er verteld over de buffel van Saïdjah, dit is een heel mooi en kort verhaaltje over hoe het werkelijk is voor de inheemse bevolking. Maar net voordat ze dat verhaal gaan vertellen, onderbreekt Droogstoppel alweer. Dan wordt uiteindelijk toch het verhaal verteld. Na dit verhaal, gaat Max Havelaar klagen. Hij klaagt over de slechte omstandigheden van de bevolking. Batavus onderbreekt het verhaal nog een keer om te vertellen over Sjaalman; hij gaat scheiden. Ook heeft hij een resident ontmoet. Deze resident zei dat er helemaal geen ontevredenheid heerst in Nederlands-Indië. Dan neemt de echte schrijver het over; Multatuli. Hij vindt dat iedereen moet weten dat de inheemse bevolking mishandeld wordt. Zij moeten geholpen worden. 


Recensies

Mening

Max Havelaar, of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy was lastig om te lezen. Niet alleen door het "oude" Nederlands, maar ook omdat er 2 verhaallijnen door elkaar liepen.
Het verhaal dat door Stern wordt geschreven kon ik wel goed volgen, met geschiedenis hadden we in de 5e namelijk het katern Nederlands-Indië behandeld en ook de film Max Havelaar gedeeltelijk gekeken. Ik vond de film erg interessant en daarom wilde ik het boek ook voor mijn leeslijst. Helaas viel het boek dus wat tegen omdat het zo moeilijk te lezen is. Het kijken van de film heeft mij overigens wel geholpen met het lezen van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten